• Home / SEO / Hoe belangrijk is…
Wat is een Sitemap

Hoe belangrijk is een Sitemap?

Je hebt vast wel eens de term Sitemap voorbij zien komen via een website, of bijvoorbeeld een blog, en bent nieuwsgierig geworden wat het precies is en waar het goed voor is. Het zou iets te maken moeten hebben met het verbeteren van je SEO, zoekmachine optimalisatie, maar hoe werkt dit precies? Wij leggen het je uit.

Sitemap bestaat in 2 vormen

Een sitemap is een categoriestructuur in zijn puurste vorm. Alle pagina’s op jouw site worden in de sitemap zo gerangschikt dat ze zo goed mogelijk vindbaar worden voor de klant of Google. Een sitemap bestaat daarom ook in 2 vormen. De ene vorm is een sitemap die vanaf de website zelf bekeken kan worden door de bezoeker om op die manier te navigeren door de site. De andere vorm is een sitemap die geoptimaliseerd is voor zoekmachines en alleen door bijvoorbeeld Google gezien en gecrawlt kan worden. Dit zodat deze jouw categoriestructuur sneller en beter kan lezen.

Is een sitemap noodzakelijk?

Een sitemap is niet noodzakelijk, maar kan handig zijn in bepaalde situaties, om beter gevonden te worden in Google.

  1. Heb je een zeer grote website? Dan bestaat de kans dat Google problemen gaat krijgen om voornamelijk nieuwe pagina’s die lager in de stamboom staan te indexeren. In dit geval kan een sitemap uitkomst bieden.
  2. Heb je niet echt goed nagedacht over je categoriestructuur tijdens de creatie van je website? Een sitemap kan uitkomst bieden wanneer de structuur van je website niet juist is. Ben je er niet zeker over? Het toevoegen van een sitemap is snel gedaan.
  3. Wanneer je je website gaat verhuizen, omdat je bijvoorbeeld een nieuwe domeinnaam wilt gaan gebruiken, dan kan het een uitkomst bieden om Google te laten weten dat de categoriestructuur gewijzigd is. Vergeet in dit geval vooral ook niet de oude pagina’s door te linken naar de nieuwe!

Sitemap aanmelden via Google Search Console

Wil je er zeker van zijn dat je sitemap ook direct wordt opgepikt door Google? Zorg er dan voor dat je deze upload via Google Search Console. Je site wordt dan direct gecrawlt via de aangeleverde sitemap.

Wens je meer te weten te komen over de mogelijkheden voor SEO optimalisatie, neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Schrijf een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *